Humus Aktiv en Optizec Zeolite steenmeel

Humus Aktiv en Optizec Zeolite zijn natuurproducten die gebruikt worden voor het vergroten van de CEC (spons) in de bodem. Humus Aktiv bestaat uit verschillende kleimineralen. Kleimineralen zijn negatief geladen en zuigen zich vol met vocht en voedingstoffen. Hier kan de plant in een later moment in het jaar weer over beschikken. Optizec zeolite bevat 70% silicium (zorgt voor plant stevig/weerbaarheid), en
heeft een groot absorberend vermogen.

Humus Aktiv en Optizec zeolite zijn goed voor de water-luchthuishouding en structuur van de bodem. Het verhoogt het absorberend vermogen en het ionen uitwisselingsvermogen (CEC, Humus Aktiv +- 800, Optizec Zeolite +-1500) van de grond wat resulteert in een verbeterde
opname en afgifte capaciteit van de bodem. Tevens worden met Humus Aktiv en Optizec zeolite ook een 50-tal anorganische sporenelementen meegegeven.

Kleimineralen bevorderen het aan elkaar kleven van bodemdeeltjes, hierdoor wordt het aantal kleine en grote poriën verhoogd.

  • Kleine poriën houden met opgeloste zouten water vast. Dit is van groot belang voor de vocht en nutriënten voorziening. Ook bieden kleine poriën plaats en bescherming voor micro-organismen.
  • Grote poriën verzorgen de afvoer van overtollig water. Na afvoer van het water zorgen ze voor lucht in de bodem. Grote poriën vergroten de afvoer van kooldioxide uit de bodem en de aanvoer van zuurstof uit de buitenlucht in de bodem (aeratie). Bij een te hoog gehalte kooldioxide sterven plantwortels af.

Bij een te lage CEC is het strooi advies voor grasland 200 kg /ha/ jaar en voor bouwland 300 kg/ ha / jaar. Dit kan met de kunstmeststrooier worden gestrooid.